Blog
01.05.2022
PARTICIPATORY ARCHITECTURE WORKSHOP: LET US DESIGN OUR SCHOOL

The DES Kindergarten students and the architectural team “Frame Architects”, in cooperation with “Kompan Hellas”, redesigned their school.

The students participated in an architecture workshop to collect the children’s proposals on the design of their school and the yard. As children spend a large part of their lives at school, it is of utmost importance that they feel free to socialise, play, laugh, cry, learn and grow. This is why the architectural team did not seek to impose its ideas but to obtain thoughts and solutions from the students and teachers about how they would like their school to be.

The children’s suggestions were quite interesting; they included elements of the natural environment (trees, flowers, trunks, water, lakes, rivers and animals) and adventure games (rope bridges, slides, seesaws, balance games). They also included role-playing games with ships, pirates, totems, teepees, houses and kitchens.

We are confident that the result will be a dream come true!

 

Εισαγωγή στο Εργαστήρι

Το Εργαστήρι Συμμετοχικού Σχεδιασμού στο Νηπιαγωγείο ΔΕΣ στη Βάρκιζα Αττικής είναι μια πρωτοβουλία της αρχιτεκτονικής ομάδας «Frame Architects» και του δίγλωσσου Διαδραστικού Ευρωπαϊκού Σχολείου «ΔΕΣ», σε συνεργασία με την εταιρεία «Κompan Hellas». Στο πρόγραμμα συμμετείχαν τόσο οι μαθητές όσο και οι δάσκαλοι.  Στόχος του εργαστηρίου ήταν η συλλογή προτάσεων σχεδιασμού του νηπιαγωγείου και του αύλειου χώρου του από τους ίδιους τους χρήστες του, δασκάλους και παιδιά, μέσα από μια βιωματική προσέγγιση ούτως ώστε η λύση που θα δοθεί να εξυπηρετεί στο μέγιστο τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους.

Καθώς τα παιδιά περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους στο σχολείο, πρόκειται για έναν χώρο υψίστης σημασίας για την εκπαίδευση, την κοινωνικοποίηση αλλά και την αναψυχή τους. Είναι πολύ σημαντικό να νιώθουν πως ο χώρος του σχολείου είναι ένας χώρος γνώριμος και οικείος, ένας χώρος δικός τους όπου θα νιώθουν ελεύθερα να κοινωνικοποιηθούν, να παίξουν, να γελάσουν, να κλάψουν, να μάθουν και να μεγαλώσουν.  Η αρχιτεκτονική ομάδα δεν επιδίωξε να επιβάλλει/σχεδιάσει τις δικές της ιδέες, αλλά να εκμαιεύσει λύσεις και ιδέες από τους ίδιους τους μαθητές και δασκάλους για το πώς θα επιθυμούσαν να ήταν το σχολείο τους, αφού πρώτα μοιραστούν τη βιωματική εμπειρία τους στο χώρο.

Το Εργαστήρι

Το σχεδιαστικό εργαστήριο διακρίθηκε σε τρία τμήματα. Στο πρώτο τμήμα του εργαστηρίου με τίτλο «Σχεδιαστικό Παιχνίδι» οι μαθητές του νηπιαγωγείου, με τη μορφή παιχνιδιού ερωτήσεων, κλήθηκαν να αναγνωρίσουν και να υποδείξουν ποιότητες στον χώρο, υλικά, σχήματα και υφές.  Στο δεύτερο τμήμα του εργαστηρίου με τίτλο «Αφήγηση Ιστορίας» τα παιδιά παρακολούθησαν αφήγηση ιστοριών, με τη βοήθεια της οπτικοποίησης εικόνων, μέσα από τις οποίες ανέτρεξαν στις μνήμες και τις εμπειρίες τους από διακοπές, εκδρομές, παιχνίδι και «περιπέτειες». Στο τρίτο και τελικό στάδιο του εργαστηρίου, οι μαθητές κλήθηκαν να αποτυπώσουν τις προτάσεις τους για το σχολείου τους και την ιδανική αυλή του στο χαρτί με τη χρήση ζωγραφιών και κολλάζ.

Αποτελέσματα

Έπειτα από το πέρας του εργαστηρίου συγκεντρώθηκε ένας μεγάλος όγκος υλικού προς επεξεργασία, η ανάλυση του οποίου επέφερε σημαντικά συμπεράσματα, τα οποία αποτέλεσαν τις θεμελιώδεις αρχές του σχεδιασμού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προτάσεις των παιδιών, τα οποία συμπεριέλαβαν στο ιδανικό σχολείο στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος (δέντρα, λουλούδια, κορμούς, νερό, λίμνες, ποτάμια και ζώα), παιχνίδια περιπέτειας (κρεμαστές γέφυρες, τσουλήθρες, τραμπάλες, παιχνίδια ισορροπίας) και παιχνίδια ρόλων (πλοία, πειρατές, κρεμαστές γέφυρες, τοτέμ, ινδιάνικες σκηνές, κουζίνες, σπιτάκια).

Από την εμπειρία του εργαστηρίου αποκομίθηκε μια όμορφη συμμετοχική διαδικασία, η οποία είχε ως επίκεντρο τους χρήστες και τον χώρο τους. Τα παιδιά και οι καθηγητές, μέσω της διαδικασίας του εργαστηρίου, οδήγησαν ο ένας τον άλλο να κατανοήσει το χώρο στον οποίο περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους, να σκεφτούν ξανά ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες τους και να φανταστούν/ονειρευτούν πώς θα ήθελαν να είναι.

Η διαδικασία του συμμετοχικού σχεδιασμού είναι σημαντικό όπλο για τους αρχιτέκτονες, καθώς δημιουργεί μια νέα κρίσιμη γνώση για τον τόπο που σχεδιάζουν, αφού τα άτομα που εμπλέκονται, ακόμα και τα παιδιά των τεσσάρων έως έξι ετών, έχουν αναπτύξει μια σε βάθος αντίληψη για το χώρο που ζουν. Έτσι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ πιο άρτιο ποιοτικά με δυνατότητα άμεσης και αποτελεσματικής εφαρμογής.

OUR SCHOOLWORKSHOP

Αρχιτέκτονες:

Δήμητρα Μπουγά

Ειρήνη Παπαλού

 

Συνεργάτες αρχιτέκτονες:

Δέσποινα Κατσίβελλα-Δημάκη

Inquiry form

    Thank you!
    We will contact you shortly
    Close